Life time employment? Life time enjoyment! Werkgeluk is het streven.

Eten moet je toch, dan maar liever lekker eten. Werken moet je ook, dan maar liever lekker werken. Toch? In elk geval anno 2020.

Vroeger werd een goede baan voor het leven gewaardeerd. Wat je deed maakte niet zoveel uit, het ging erom dat je zekerheid van inkomen had. Gouden horloges als waardering voor lange dienstverbanden waren gebruikelijk. Philips was daar destijds een goed voorbeeld van. De werkgever zorgde zelfs voor huisvesting voor de medewerkers, vanuit het idee van goed ‘vaderschap’. Er werd gezorgd voor de werknemers, van hun start tot aan hun pensioen.

De nadruk is in de loop van de tijd verschoven. Inmiddels heeft ‘life time enjoyment’ de plaats ingenomen van ‘life time employment’. Werkgeluk is een belangrijke voorwaarde voor werkend Nederland geworden. Dat zie je wel aan de nationale Week van het Werkgeluk. Ook hebben veel organisaties een ‘Chief Happiness Officer’ om het algemene welbevinden te bevorderen. Daarnaast verscheen onlangs het Handboek Werkgeluk. In dat boek wordt werkgeluk vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Werkgeluk vanuit amplitie

Aandacht voor positieve omstandigheden op het werk, heet ook wel amplitie. Het gaat om het bevorderen van uitschieters van werkgeluk naar boven in plaats van het voorkomen van uitschieters naar beneden. Hier komen de bekende thema’s van duurzame inzetbaarheid weer naar voren. Het gaat bijvoorbeeld om verbinding met werk en organisatie, het ervaren van autonomie en persoonlijke ontwikkeling.

De markt vraagt om meer werkgeluk, maar in de praktijk is het nog een schaars goed, vertelt de inleiding van het handboek. Maar je moet ergens beginnen, om precies te zijn bij zelfkennis. Dus: weten wat je kunt, waar je blij van wordt en wat je nodig hebt.

Zijn jouw werknemers gelukkig?

Werknemers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen zijn bewust bezig met aspecten die zelfgeluk bevorderen, anderen gaan ‘gewoon naar het werk’. Hieronder alvast 3 verschillende type medewerkers:

  1. Ik werk voor mijn geld en thuis leef ik het leven dat ik echt wil.
  2. Ik voldoe aan de verwachtingen van mijn werkgever en die mag zeggen in welke richting ik me moet ontwikkelen.
  3. Ik ga met plezier naar mijn werk en ontwikkel me in de richting die bij me past. Ik communiceer hier regelmatig over met mijn werkgever.

Type 1 wil brood op de plank, maar doet zichzelf mogelijk tekort. Type 2 is een fijne werknemer die aan de verwachtingen voldoet, maar doet mogelijk niet aan persoonlijke ontwikkeling. Type 3 ervaart waarschijnlijk het meeste werkgeluk, vanwege de autonomie, ontwikkeling en verbinding. Aan de organisatie de taak om elke medewerker te stimuleren om het beste uit zijn of haar werk te halen. En dan het liefst door werk te maken van werkgeluk. Dat maakt het verschil!

De kracht van werkgeluk

Positieve gevoelens stimuleren mensen om dingen uit te proberen en nieuwe vaardigheden te verwerven. Dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Wie geluk ervaart in het werk is productiever, creatiever, innovatiever, cognitief flexibeler en verzuimt minder (Veenhoven e.a., 2014). Ook bevordert aandacht voor werkgeluk de samenwerking. Het schijnt zelfs dat betrokken medewerkers minder vaak betrokken zijn bij bedrijfsongevallen. Wie op dit moment bevlogen werkt, zal de komende zeven jaar minder snel depressief worden, volgens onderzoek van Hakenen en Schaufeli (2012). Kortom: voldoende wetenschappelijk bewijs om werkgeluk te bevorderen.

Ook TwinQels draagt haar steentje bij

Werkgeluk staat bij TwinQels hoog in het vaandel. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onze core business, waarbij medewerkers actief stilstaan bij hun welzijn en ontwikkelwensen. Op deze manier is autonomie en werkgeluk binnen ieders handbereik.

Daarnaast krijgt elke nieuwe werknemer bij TwinQels het Handboek Werkgeluk cadeau. Dat geeft stof tot nadenken en een hoop inspiratie over hoe je van gedoe tot geluk komt.

Nieuwsgierig geworden?

Probeer TwinQels

Start gratis proefperiode