Ontwikkelen? Ik? Welnee, ik hoef nog maar 10 jaar!

Hoor je dat wel eens van medewerkers? Of zeggen ze het niet direct, maar merk je wel dat ze er zo in staan? 10 jaar is natuurlijk veel te lang om niets te doen; een leven lang ontwikkelen is voor iedereen belangrijk. Of het nu om starters of senioren gaat. Onderzoek daarom eens wat je als leidinggevende kan doen om jouw medewerkers te stimuleren met hun ontwikkeling!

De urgentie van ontwikkelen

Oké, maar waarom is persoonlijke ontwikkeling ook alweer belangrijk? Stilstand is achteruitgang, het bekende gezegde, bevat al een duidelijke boodschap. Maar is dat ook echt zo? Jazeker, zowel voor organisaties als individuen.

Te beginnen met het perspectief van de organisatie. Nieuwe technologieën dienen zich aan, klantwensen veranderen en ook zaken als duurzaamheid en milieueisen spelen een rol in de bedrijfsvoering. Inspelen op de omgeving en op de toekomst is essentieel om als bedrijf te overleven. Als dat niet gebeurt, ligt een faillissement op de loer. Voor medewerkers is dat niet anders. Als je jezelf niet ontwikkelt heb je kans dat je de boot mist en de organisatie gaat beslissen over jouw toekomst. Echter, uit onderzoek blijkt dat lang niet alle werknemers en leidinggevenden hiermee bezig zijn.

Persoonlijke ontwikkeling staat nog niet op de agenda

Ondanks dat persoonlijke ontwikkeling een hele belangrijkste factor is voor duurzame inzetbaarheid bij medewerkers, bedenkt slechts 44% van de medewerkers voor zichzelf welke kennis of vaardigheden zij willen verbeteren. Dit blijkt uit een onderzoek van TrainTool onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland. Dit magere resultaat is niet alleen toe te schrijven aan de medewerker zelf; ook werkgevers zouden een actievere rol kunnen spelen.

Opvallend genoeg bespreekt ruim 40% van de medewerkers hun ontwikkeldoelen met de leidinggevende of HR-manager. Desondanks legt slechts 12% van de medewerkers deze doelen samen vast. Dat is zonde, want zonder doelen geen successen.

Hier ligt dus nog een schone taak voor leidinggevenden én medewerkers. Waarom neem je als medewerker geen initiatief voor jouw eigen persoonlijke ontwikkeling, zodat je ondernemer wordt van jouw eigen loopbaan? En waarom zou je als leidinggevende jouw medewerkers niet faciliteren om het heft in eigen hand te nemen? Als je blijft communiceren en oog hebt voor elkaars belangen, zal dat positief uitpakken voor de motivatie en resultaten. Ieder mens is anders, maar in de basis gelijk.

Zo kun je regie geven en nemen

Het vastleggen en opvolgen van gemaakte afspraken verdient dus meer aandacht. Doelen stellen, acties in gang zetten en vooral ook successen vieren. Medewerkers mogen hier nog in gestimuleerd worden, blijkt uit bovenstaand onderzoek. Dat kan onder andere met behulp van (digitale) tools, die hen helpen om woorden te geven aan hun (ontwikkel)wensen. Vervolgens kan er een goede dialoog op gang komen om duurzame inzetbaarheid concreet te maken.

Een manier om dit in te richten is via de app van TwinQels. Deze app vergroot de zelfkennis, maakt de regie op ontwikkeling zichtbaar en helpt om doelen te stellen. Er is aandacht voor het welzijn en ontwikkelwensen. Via de app kan de medewerker (de door hem of haar gewenste) informatie delen met leidinggevende, HR of bijvoorbeeld een collega. Om deze vervolgens uit te nodigen voor een goed gesprek waarin afspraken gemaakt kunnen worden.

Nieuwsgierig geworden?

Probeer TwinQels

Start gratis proefperiode