Waarom individuele afspraken prima zijn.

De traditionele arbeidsrelatie staat onder druk. Het open-einde karakter van vaste contracten vereist stabiele en duurzame arbeidsorganisaties. Maar dat is steeds minder het geval. Oude organisatiestructuren verdwijnen en netwerkorganisaties komen op. Om als werknemer in te spelen op veranderingen moet je je steeds meer gedragen als ondernemer van je eigen loopbaan. Dan is het logisch om individuele afspraken te maken. Volgens Aukje Nauta (auteur van het boek ‘Tango op de werkvloer (2012)’) is dat prima. Het kan zelfs wenselijk zijn.

Want duurzame inzetbaarheid, zo stelt zij in haar gratis te downloaden e-book, vraagt om doorbraken. Dat begint niet met willekeur, standaardisatie of voorkeursbehandelingen, maar met  een goed gesprek. Bij voorkeur een dialoog waarin werknemer en leidinggevende afspraken op maat maken, bijvoorbeeld over persoonlijke ontwikkeling of arbeidsvoorwaarden. Nauta’s theorieën, onderzoeken en praktijkvoorbeelden tonen aan dat het de enige manier is om arbeidsrelaties te veranderen en arbeidsconflicten constructief op te lossen. 

De kracht van i-deals

De wetenschap is al langer overtuigd van individuele afspraken. In 2001 introduceerde Rousseau de term i-deals al: unieke afspraken tussen werknemers en werkgevers over hun arbeidsrelatie. Als je dit goed aanpakt, creëer je een win-win-winsituatie met voordelen voor de organisatie (1e win), de werknemer (2e win) en acceptatie door collega’s (3e win). De werknemer krijgt een persoonlijke behandeling, zonder dat anderen voor- of achtergesteld te worden. 

Waar maak je afspraken over?

Elke afspraak is uniek, dus niet vergelijkbaar met die van collega’s. Het kan over van alles gaan: van aangepaste werktijden tot een unieke functie met speciale targets. Nauta brengt de afspraken terug tot vier belangrijke onderwerpen: werktijden, beloning, prestaties en ontwikkeling. 

Maar om te weten wat een werknemer wil, nodig heeft en/of verdient, is (zelf)reflectie vereist. Medewerkers moeten inzicht hebben in hun eigen ontwikkeling en in hun loopbaan. Pas dan kunnen ze woorden geven aan waar ze staan, wat ze nodig hebben en waar ze naartoe willen. Tijdens het gesprek zal blijken welke afspraken daarvoor nodig zijn. 

Vergeet de gespreksvorm niet!

Gesprekken tussen werknemer en leidinggevende bestaan traditioneel uit (periodieke) functionerings-, beoordelings- en POP-gesprekken. Beoordelen en terugkijken geeft vaak niet de energie die men nodig heeft, maar toekomstgerichte ontwikkelgesprekken zijn waardevol en je kunt er prima i-deals in maken. Door een ontwikkelgesprek periodiek terug te laten keren, kun je onderzoeken wat werkt en wat bijgesteld moet worden. De successen worden natuurlijk gevierd! Als er één schaap over de dam is en medewerkers merken dat het werkt om de regie in gesprekken te nemen, dan is de benodigde doorbraak binnen handbereik. 

Met TwinQels voer je toekomstgerichte gesprekken (met afspraken)

Wil jij graag met jouw medewerkers in gesprek om individuele afspraken te maken en zo de traditionele arbeidsrelatie te doorbreken? TwinQels is het juiste duwtje in de rug! De medewerker krijgt een app om zelfkennis te vergroten, regie op ontwikkeling te nemen en doelen te stellen. Ook kan hij eenvoudig een leidinggevende, HR-medewerker of collega uitnodigen voor een gesprek. Dit gesprek kan zo vaak plaatsvinden als wenselijk en/of nodig is en de gemaakte afspraken kun je in de app noteren en bijhouden.

Nieuwsgierig geworden?

Probeer TwinQels

Start gratis proefperiode