Welke mindset hebben organisaties nodig voor een ontwikkelingsgerichte cultuur? De vier belangrijkste kenmerken

“Prof. Dr. Nick van Dam, Nyenrode Business University en keynote speaker bij congresweek Duurzame Inzetbaarheid’.

“Dat medewerkers een groeimindset moeten ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven is helder; maar waar moeten organisaties aan voldoen? Sommige medewerkers willen zich graag ontwikkelen, ongeacht de organisatiecultuur, daar hoef je niet zoveel aan te doen. Het merendeel van de medewerkers heeft echter net iets meer nodig.” 

Professor van Dam geeft aan dat er vier belangrijke pijlers zijn om de boodschap van een ontwikkelingsgerichte cultuur te verankeren in een organisatie. Wanneer de organisatie actief aandacht besteedt aan deze pijlers is de kans op een ontwikkelingsgerichte cultuur het grootst.

1. Het verhaal

De waarom-vraag komt hier om de hoek kijken. Als organisaties het verhaal vertellen waarom ontwikkelen zo belangrijk is; zijn medewerkers eerder geneigd om ontwikkeling zelfstandig op te pakken. En dat ontwikkeling belangrijk is in deze periode van snelle verandering is helder. Het vergroot de wendbaarheid van mens en organisatie en zorgt voor een grote mate van flexibiliteit. Daarnaast draagt het bij aan werkgeluk, zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

2. Er moeten mogelijkheden zijn om te ontwikkelen

Eigenlijk ook een open deur, maar geen vanzelfsprekendheid. Als aangegeven wordt waarom ontwikkelen belangrijk is, maar als de organisatie er niet op is ingericht, dan zullen medewerkers minder geneigd zijn om initiatief te nemen tot ontwikkeling. Hierbij kun je denken aan een platform met leeraanbod, voldoende budgetten of een adviseur Opleiding & Ontwikkeling. 

3. Rolmodellen

Een van de manieren hoe mensen leren is door te observeren. Eigenlijk is het ook een beetje kopiëren: iets overnemen van een persoon die je wel een beetje zou willen zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. Als organisatie zou je bijvoorbeeld kunnen nadenken over ‘influencers’; mogelijk hebben die effect. Ook kun je extra aandacht geven aan medewerkers die door zichzelf te ontwikkelen bepaalde resultaten hebben bereikt door ze in het zonnetje te zetten.

4. Waardering voor ontwikkeling

Dit is ook een voor de hand liggende pijler, maar toch gebeurt dit niet overal. Er wordt in de meeste organisaties eerder beoordeeld op competenties dan op ontwikkeling. Hier ligt een belangrijke rol voor leidinggevenden. Waardering geven aan je mensen zorgt voor betrokkenheid en een actieve houding ten opzichte van groei en ontwikkeling. Dat de rol van de leidinggevende sowieso van groot belang is blijkt uit het feit dat de nummer één reden om ontslag te nemen bij mensen ontevredenheid over de leidinggevende is.…

Feit blijft dat een ontwikkelingsgerichte cultuur gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer is. 

Help jouw medewerkers zelf regie te nemen: gebruik ook TwinQels

TwinQels helpt jouw medewerkers om te specificeren en formuleren wat hen bezighoudt. Het is een intuïtieve app die structuur biedt om te reflecteren op talenten, groeiwensen, welzijn en energie. Deze reflectie leidt niet alleen tot actie, maar is tevens een stevige basis om ‘het goede gesprek’ te voeren. Hierdoor komen jullie snel tot de essentie, zodat het gesprek diepgang krijgt. En het scheelt ook nog eens kostbare tijd!

Nieuwsgierig geworden?

Probeer TwinQels

Start gratis proefperiode